subscribe: Posts | Comments

Raymond Gurême: testimoni nonagenari del Samudaripen, l’holocaust romaní

Comentarios desactivados en Raymond Gurême: testimoni nonagenari del Samudaripen, l’holocaust romaní

El canal de televisió de Barcelona BTV fa un reportatge de l’acte organitzat per Veus Gitanes «Samudaripen. El poble gitano, un holocaust oblidat» i entrevista a Raymond Gureme, testimoni vital i sorprenent de l’holocaust.

Veure notícia a: http://www.btv.cat/btvnoticies/2016/01/27/veus-gitanes-holocaust-nazi-samudaripen/#None

raymindbtv

Raymond Gurême és un dels supervivents del Samudaripen, l’anomenat holocaust gitano. Gurême va ser deportat a diversos camps de concentració i presons fins que la resistència francesa el va alliberar. Aquest dimarts va ser una de les veus del seminari organitzat per l’associació Veus Gitanes per donar a conèixer la història de persecució i extermini que va viure aquest poble durant l’ocupació nazi.

Fill de gitanos firaires, Raymond Gurême va créixer de poble en poble en un petit circ que portava un dels primers cinemes mòbils. L’octubre de 1940 els gendarmes van anar a buscar la seva família. A partir d’aquí, Gurême va iniciar un periple que el va portar per diversos camps de concentració i presons franceses i alemanyes, dels quals va aconseguir escapar. Finalment, la resistència francesa el va rescatar del tren que ja el portava cap a Auschwitz.

Segons els registres oficials, entre 1939 i 1945 es van exterminar 500.000 gitanos d’arreu d’Europa. Les xifres no oficials, però, situen les víctimes del Samudaripen, que vol dir “holocaust” en romaní, en 1,5-2 milions.

Comments are closed.